Cafeteria - 2016.


Kedves Kollégák!

A 2016. évi cafetéria elemek igénybevételéről szóló cafetéria nyilatkozatokat 2016. január 11-27. közötti időszakban lehet a munkavállalóknak megtenniük. A 2015. II félévi nyilatkozási rendszerhez képest az alábbi fontos változásokra hívjuk fel a figyelmet:

  • - A tavalyi, korlátozott számú cafetéria elem 10 elemre bővült, mely nagyobb választási lehetőséget biztosít.

  • - Az eddigi Étkezési Erzsébet Utalvány mellett még három új Erzsébet utalvány típus vált választhatóvá. Míg az adómentes Sport Erzsébet Utalvány és Kultúra Erzsébet Utalvány igénylése nincs feltételhez kötve, addig a kedvezményes adózású Iskolakezdési Erzsébet Utalvány csak a törvényi feltételeknek megfelelő iskolás gyermekek után vehetők igénybe. Az igénylésnél célszerű figyelembe venni, hogy a három új utalvány típus csak meghatározott körben használható fel.

  • - Új elem a kedvezményes adózású OTP Szép kártya, mely munkavállaló részére első alkalommal díjmentesen igényelhető és szállás, vendéglátás, szabadidős célokra használható fel.

  • - További új elem az adómentes Lakáscélú Hiteltörlesztés hozzájárulás, melynek igénybevételi feltétele, hogy munkavállaló rendelkezzen a törvényi feltételeknek megfelelő lakáscélú hitellel, melyről a tanúsítványt az OTP ADLAK szolgáltató állítja ki. A szolgáltatás díja a cafetéria keretből kerül levonásra. Amennyiben önt érdekli ez a juttatási forma, akkor javasoljuk hogy a cafetéria nyilatkozat kitöltését megelőzően egyeztessen a telephelyekre kitelepülő OTP-s tanácsadókkal. Felhívjuk a szíves figyelmüket arra, hogy csak az OTP tanácsadókkal történő konzultációt követően nyilatkozzanak a juttatás igénybevételéről, ugyanis a vizsgálati díj azok esetében is levonásra kerül, akik a bírálat alapján nem lesznek jogosultak a juttatásra! Mivel a vizsgálat időtartama elhúzódhat, ezért a teljes éves igényelt összeg június hónaptól kezdődően, hét egyenlő havi részletben kerül átutalásra.

  • - Az Egészségpénztári és Nyugdíjpénztári hozzájárulások továbbra is a tavalyi feltételek alapján választhatóak, azonban a pénztárakhoz hasonló igénylésű az adómentes Kockázati Biztosítás új elemként vehető igénybe. A BKV Zrt. az alábbiakban szereplő kedvezményes feltételű biztosításokat ajánlja, azonban a már korábban, egyénileg megkötött biztosításokra is felhasználható a juttatási elem. Az igénybevételnek feltétele, hogy a megkötött biztosítási kötvény Jövedelem-elszámolási Osztályon regisztrálásra kerüljön, csak azután lehet a cafetéria nyilatkozatot megtenni.

  • - Az adómentes Bölcsődei Szolgáltatás juttatást térítés köteles bölcsődei ellátásban részt vevő gyermek után lehet igénybe venni. A bölcsődei szolgáltató által kiállított és humán ügyintézőknek leadott számla ellenében kerül a juttatás havonta elszámolásra és a havi munkabérrel megtérítésre.

  • - További fontos változás, hogy a cafetéria nyilatkozatok kitöltése a Salamonon (intraneten) található cafetéria program segítségével történik. Azon munkatársak, akik rendelkeznek megfelelő Társasági informatikai hozzáféréssel, maguk is megtehetik a nyilatkozatot. Azon munkatársak számára, akik nem rendelkeznek megfelelő informatikai hozzáféréssel, vagy nem kívánják maguk kitölteni cafetéria nyilatkozatukat a humánügyi előadók segítenek a nyilatkozatok kitöltésében. Az alkalmazás 2016. január 11-én 8:00 órától áll a munkatársak rendelkezésére.

Az SZJA törvény pozitív változása miatt a cafetéria keretet terhelő adó- és járulék tartalom csökkent, így az új kulcsok – kedvezményes: 34.51 %, normál:49,98%. Bővebb információkat a Cafetéria Szabályzatban vagy a Cafetéria program súgójában találhat. Amennyiben további kérdése/kérése van, akkor kérem forduljon a területileg illetékes humánügyi munkatársunkhoz.

AEGON tájékoztató

(Megnézem)

UNION tájékoztató

(Megnézem)

OTP ADLAK tájékoztató

(Megnézem)

BKV Zrt. tájékoztató

(Megnézem)
Üdvözlettel: Jogi és Humánpolitikai Igazgatóság

Vissza a Főoldalra