MÁV-Volán Csoport Bértárgyalás. (2024.01.16)


Kedves Kollégák!A mai egyeztetésen Lázár János miniszter ismertette a tulajdonos ajánlatát a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóinak béremelésére. Az ajánlat részben lefedi a szakszervezetek követeléseit, azonban ez még korántsem elég. Folytatni kell a tárgyalásokat. A szakszervezetek továbbra is a 15 százalékos, de legalább 70.000 forintos bérfejlesztést tartják elfogadhatónak 2024-re, továbbá a lojalitási juttatás és a SZÉP-kártya összegének növelését szeretnék elérni.

A 70 000 forintos emelés annak a kb. 30.000 munkavállalónak fontos, illetve elemi érdeke, akik 400 000 Ft alatti alapbérrel rendelkeznek, a 15 százalékos bérfejlesztés pedig azért fontos, hogy a magasabb képzetségű szakembereket is meg lehessen őrizni a vasút berkein belül. A miniszter hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett, amelynek első eleme a 2024-re vonatkozó legalább 70.000 forintos béremelés lenne. Az ismertetett tulajdonosi-munkáltatói ajánlat szerint a bérek összességében legalább 25%-kal emelkednének a hároméves fejlesztési ciklus egésze alatt, amelynek mértékétől felfele természetesen el lehet térni az éves bértárgyalások során, lefelé azonban nem. A szakszervezetek a 2024. évi bér kapcsán továbbra is a 15 százalék, de legalább 70.000 forintos metódushoz ragaszkodnak.

A szakszervezeti oldal fenntartásait fejezte ki a hároméves megállapodással kapcsolatosan, de nem zárkózott el attól, hogy az összérték emelése mellett a megfelelő garanciális elemek biztosításával megköthető legyen egy több éves megállapodás. A továbbiakhoz bizalom, kiszámíthatóság, garancia szükséges. Az egyeztetések folytatódnak annak érdekében, hogy a béremelés visszamenőlegesen alkalmazható legyen.Üdvözlettel: FHSZ Kommunikáció

Vissza a Főoldalra