Lengyelországban jártunk!


Egy élményteli kirándulás

Szombaton reggel 06:45-kor indultunk Vágóhídról, és 14:30-ra érkeztünk meg a Wieliczkai Sóbányákhoz, kirándulásunk első célpontjához. Útközben háromszor álltunk meg, ebből egyszer Donovalyban. A Wieliczkai Sóbányák az UNESCO Kulturális Világörökségének a része. A bánya-túra első szintjéhez egy 54 szintből álló lépcsőházban kellett lemenni, ami szögletes csigalépcsőhöz hasonlított. A közel 3 órás túra során sok kamrát, kápolnát láttunk, benne kifaragott sószobrokkal, amik szenteket, híres embereket és a bányászok munkáját ábrázolták. 135 méter mélyen jártunk benn a földben.

A sóbánya után buszra ültünk, és irány Krakkó, azon belül is szállodánk. A szobák kiosztása után szabad program volt. Volt aki a szálloda környékén, volt aki az Óvárosban nézett szét, és vacsorázott meg. Krakkó Óvárosa még este is gyönyörű, és rengeteg a turista. Érdekes volt, hogy a villamosoknak sok helyen nincs peronja. A villamosról leszállók közvetlen az úttestre lépnek le!

Másnap, reggeli után elindultunk Auschwitzba. A Koncentrációs tábor döbbenetes. A program első része Auschwitzban volt, ez egyfajta múzeum a blokkokkal, akasztófával, kivégzőfallal, és a totálisan megrázó krematóriummal. Néma csöndben végig menni a krematóriumon kimondhatatlan érzés. A blokkokban döbbenetes volt látni a mély emberi tragédia nyomait. A program második része Birkenauban volt. Ez volt a megsemmisítő tábor, ahol 430.000 magyar lelte halálát. Birkenau a méretével sokkol, 300 barakk állt ott, mintegy 160 hektáron. Felmehettünk a bejárati épület filmekből jól ismert tornyába, ahonnan az egész tábort be lehet látni.

A túra végeztével visszamentünk Auschwitzba, ahol megebédeltünk, majd 15:30-kor elindultunk hazafelé. Kb. 23 órára értünk Vágóhídra. Mindkét helyszínen (sóbánya, Koncentrációs tábor) magyar nyelvű idegenvezetőnk volt, ezúton is köszönjük nekik a végig kalauzolást! Valamint mindannyiunk nevében köszönetet mondok a Szervezőknek is!

Felejthetetlen kirándulásban volt részünk!Kardosné Valter Anikó

Vissza a Főoldalra