Keddi hírek 09. 02.


Tisztelt Tagság!

Fontos és veszélyes tárgyalássorozatot zártunk le a mai nappal.
A buszágazat teljesítményének megkurtítása után a BKV Zrt. vezetése bejelentette, hogy több mint ötszáz munkavállalótól kénytelen megválni. Szakszervezeteinknél ez „kiverte a biztosítékot”, azonnali tárgyalásokat kezdeményeztünk. Gyorsan kiderült, hogy ez a szám erősen túlbecsült, és a tárgyalások során eljutottunk úgy kétszáz főig, amikor befeszültek az álláspontok. Szövetségünk a BKSZSZ, a VTDSZSZ szövetség támogatásával kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, és sztrájkbizottságot alakított. (A két szövetség a BKV-s munkavállalók közel 90%-át lefedi.) Kemény, indulatoktól sem mentes viták során 170 főre apasztottuk az elbocsájtandók létszámát.

Miután a munkáltató kiértesítette az elküldendő munkavállalókat, kiderült, hogy több olyan munkavállaló felkerült a listára, akik teljesen kilátástalan élethelyzetbe sodródnának. Ennek hatására vitában, egyeztetések keretén belül rákényszerítettük a munkáltatót, hogy további 20 munkavállaló lekerüljön a listáról, szociális alapon. Továbbá megegyeztünk arról, hogy idén már nem lesz több leépítés. Összességében a több mint ötszáz fős létszámleépítést szövetségeink százötvenre mérsékelték.

Továbbra sem értünk egyet az elbocsájtások indokoltságával, de jelen körülmények között "elmentünk a falig", további mérséklésre már nem volt lehetőségük a szakszervezeteknek. Meglátásunk szerint valamilyen létszámleépítés be kellett következzen, mert ez volt a finanszírozó elvárása a vállalat vezetésével szemben. A szakmaiság hiánya, és a túlzott finanszírozói beavatkozások okán folyamatos tájékoztatást adunk a Főpolgármesteri hivatalnak, és folyamatosan követeljük az általunk vélt anomáliák megszüntetését.

Fontos volt a megállapodás azért is, mert úgy tűnik, a Főváros ismét pénzügyi csapdába kerülhet egy hétmilliárdos – közlekedést érintő - készenléti hitel előkészítése miatt, és ennek hatásai nem kerülik el a Zrt. munkavállalóit sem. Ezt a csatát lezártuk, az eredmény közel 400 dolgozó megmentése! Köszönjük a támogatásotokat, a továbbiakban is számítunk minden munkavállalóra.Üdvözlettel: BKSzSz Kommunikáció

Vissza a Főoldalra