Hírlevél 2023. január


Kedves Kollégák!A mai napon több fontosabb esemény is történt, melyről szeretnénk Benneteket tájékoztatni.

- Talán mindenkit a bérhelyzet foglalkoztat leginkább. Szomorú hír, hogy a MÁV-Volán Csoportnál tárgyalásra nem került sor. A múlt heti tárgyaláson a felek nem tudtak megállapodni, a szakszervezetek javaslata a kormány előtt van. Információink szerint a hétvégi kormányülésen dől el, hogy Dr. Pafféri Zoltán a MÁV- Csoport vezetője milyen újabb ajánlatot tehet le a munkavállalói oldal képviselete elé. Ebben az esetben azonnal összehívják a CSÉT részvevőit, de sajnos ez jövő hétnél előbb nem történhet meg.

- Folytattuk a tárgyalásokat a MÁV-HÉV Zrt-nél a járművezetőket érintő 35% általánypótlék bevezetéséről. Tisztáztuk, hogy a 35% a jelenleg érvényes műszakpótlék rendszert váltaná fel. Jeleztük, hogy nyitottak vagyunk arra is, hogy esetleg a folyamatos műszakban lévő munkatársakra is kiterjeszthető lenne ez a rendszer, hisz a MÁV Csoportban ez így működik. A munkáltató nem zárkózott el tőle, de rengeteg a szakmai és az anyagi kérdés is. Pár nap múlva kapjuk meg a pontos adatokat és ezután folytatjuk a tárgyalásokat. Mivel ez KSZ tárgyalás, ezért jeleztük, hogy ha már tárgyalunk, akkor esetleg felül lehetne vizsgálni a Kollektív Szerződés egyéb pontjait is. A munkáltató ettől sem zárkózott el, de egy kis időt kért, hogy ezt átgondolja. Erre is visszatérünk a legközelebbi tárgyaláson.

- Bérjegyzék ügyében kezdeményezéssel éltünk, melyről szintén tárgyaltunk. A célunk az, hogy minden munkavállaló – aki kéri - email formában is hozzájuthasson a bérjegyzékhez, és ne kelljen napokat akár heteket várni rá. A munkáltató elmondta, hogy erre van lehetőség, és felveszi a kapcsolatot a MÁV Szolgáltató Központtal, és egyeztetést folytat hogy hogyan kivitelezhető technikailag hogy a privát email címekre is kiküldésre kerülhessenek a bérjegyzékek. Az egyeztetés után a MÁV-HÉV Zrt munkavállalói részletes tájékoztatást kapnak majd a munkáltatótól.

- A 2022. decemberi karácsonyi plusz kifizetéssel kapcsolatban (bruttó 25.000 forint/szolgálat/fő) tisztáztuk, hogy a 24, 25, 26 - napokon szolgálatot végzők részesülhetnek belőle. A 23-án éjszakások nem , viszont a 24-én nappalosok igen.FHSZ Kommunikáció

Vissza a Főoldalra