Tájékoztató az évközi béremelésről


Kedves Kollégák!Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató a 69. Vasutasnapon bejelentette, hogy a MÁV-csoport mintegy 24 ezer munkavállalója részesül újabb béremelésben.

Az idei évre vonatkozó bérmegállapodásban a MÁV-csoport vállalta, hogy a hároméves bérmegállapodás szerinti, átlagosan 30 százalék mértékű bérfejlesztés végrehajtása után, legkésőbb 2019. július 31-ig további bérfejlesztési javaslatot tesz, amelynek részben forrását képezheti a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jei csökkentése.

Ennek megfelelően elkészült a MÁV bérfejlesztési javaslata, a Kormány pedig támogatta a munkáltatói közterhek csökkentésével felszabaduló források bérfejlesztésre való felhasználását. A bérfejlesztési javaslat alapján megállapodás született a szakszervezetekkel arról, hogy a bértorlódások kezelésére és a foglalkoztatáspolitikai szempontból kritikus munkakörök esetén a bérpiaci pozíció javítása érdekében 2019. augusztus 1-jétől további béremelésben részesül a MÁV-csoport dolgozóinak közel kétharmada, mintegy 24 ezer fő. A MÁV-HÉV Zrt.-nél béremelésben részesülnek azok a munkavállalók, akiknek a Megállapodás 1. számú mellékletében felsorolt munkakörökben az adott munkakör átlagos alapbérénél alacsonyabb az alapbérük, de nem magasabb a legalacsonyabb alapbér 110 %-ánál.

Az új munkaköri minimumra jogosult, aki az adott munkakörben legalább 2 éves munkaviszonnyal rendelkezik. A HÉV forgalmi szolgálattevő, és a HÉV vasúti járművezető munkakörökben a bértábla sávminimumok egységesen – 5,5 %-kal - megemelésre kerülnek. A megállapodás szerinti béremelés a betöltött munkakör függvényében, átlagosan 3 – 26 ezer Ft közötti összegű lesz. A megemelt bér először a szeptemberi bérfizetési napon érkezik meg a számlákra.Üdvözlettel: MÁV-HÉV Kabinet

Vissza a Főoldalra