Az elsőajtós felszállással kapcsolatban


Tisztelt Tagság!

Ahogyan telik az idő a közszolgálati szerződés megkötése óta, egyre inkább látszik, hogy a BKV számára nem előnyös az, hogy a BKK mind a megrendelői, mind a tulajdonosi jogokat gyakorolja.
A BKV sokéves közlekedési tapasztalatát látjuk a süllyesztőben elmerülni, cserébe a BKK sokszor átgondolatlan, hirtelen támadt ötletei tódulnak be ajtón, ablakon. Véleményünk szerint nem normális dolog az, hogy az egyébként is roppant stresszes környezetben dolgozó kollégáinkra lehetetlen menetrendeket erőltetnek rá, és közben a BKK–tól az ellenőrzési tevékenység egy részét is át kell vegyék, ellenszolgáltatás nélkül! Tűrhetetlen az elsőajtózás rendjének ellenőrzését végző BKK dolgozók magatartása az ellenőrzések során! Sajnos az alaptalan feljelentéseket a BKV jogkörgyakorlói gárdája nem meri visszautasítani, mert akkor a BKK rögtön átvedlik megrendelőből tulajdonossá, és a jogkörgyakorló fejét követeli. Kollégáink évtizedek óta világviszonylatban is kiemelkedő szakértelemmel biztonságosan szállítják Budapest utazó közönségét. Most lassan sikerül a közlekedés szervezőnek elérni, hogy a BKV járművezetői a túlterheltség folytán egyre súlyosabb hibákat ejtsenek. Természetesen jelezzük a Főpolgármesternek, a sajtón keresztül Budapest lakosságának is, és a BKK- nak is, hogy a tömegközlekedés nem unatkozó gyerekeknek kitalált homokozó, hanem egy kiemelten fontos, az egész város életét, jövőjét meghatározó tevékenység.

Az elsőajtós felszállási rend kiterjesztésének bevezetésekor, rögtön tárgyalást kezdeményeztünk a BKK és a BKV képviselőivel, hogy az elsőajtózás végrehajtása, és annak ellenőrzése normális, életszerű szabályok szerint történjen. Ezen tárgyalásokat még nem zártuk le, és a helyzet kiéleződése miatt levélben követeltük az azonnali folytatást. Néha úgy tűnik, mintha szándékosan szítanák a feszültséget Budapest lakossága, és a BKV járművezetői között. Jelenleg még a tárgyalásokat tartjuk célravezetőnek, de van olyan szakszervezeti vezető, aki már sztrájkra buzdít. Elkeseredett kollégáktól már nagyon szélsőséges véleményeket hallunk. Arra kérjük a kollégákat, hogy a teljesen jogos felháborodásukat egyelőre próbálják visszafogottan kommunikálni, és próbálják meg kezelni az indulatokat! Ha nem sikerül tárgyalásos módon rendezni a helyzetet, megtaláljuk a módját, hogy kikényszerítsük a tisztességes magatartást a felelősökből! A BKSZSZ szövetség határozott álláspontja szerint az elsőajtós felszállási rend plusz feladatot ró a kollégákra, és ennek az ellentételezése szükségszerű. Véleményünk szerint munkát úgy elrendelni, hogy azért fizetség nem jár, az törvénytelen. Kimondottan jogtalan és felháborító az a törekvés, hogy a BKK a járművezetőink vezetéssel megkeresett béréből szeretne levonatni az általa kirótt, ki nem fizetett és vitatott módon ellenőrzött munka kapcsán. Türelmeteket kérjük az ügyben, szövetségünk bármeddig elmegy a probléma megoldásának érdekében, de a fokozatosság elvét szeretnénk betartani. Azt gondoltuk az évvége aránylag nyugodt lesz, sajnos jelenleg még nem az látszik.Üdvözlettel: Illés Csaba FHSz elnök

Vissza a Főoldalra