Keddi hírek 03. 05.


Tisztelt tagság!

A bértárgyalások helyzetével kezdenénk, hiszen a munkavállalók többségét mostanság ez érdekli leginkább. A helyzet nem túl fényes. Mint azt már elmondtuk, a munkáltató az utolsó tárgyalást megelőzően nem tudott érdemi ajánlatot tenni. Most tett, csak nem érdemit! „Örömünkben” át is adtunk rögtön egy írásbeli bejelentést, melyben közöltük, hogy az eddigi eredménytelen és érdemtelen tárgyalási fordulók következtében -és a béreink védelmében- sztrájkbizottságot alakítunk.

Febr. 22. bértárgyalás:

Az ülést Dr. Makai Klára főosztályvezető asszony nyitotta meg, és azonnal átadta a szót Bátora László gazdasági Vezérigazgató-helyettes úrnak. Bátora úr a következőket mondta: mivel az idei bértárgyalás az Üzleti Terv elkészítésének közepére esik, a munkáltató egyelőre nem tud konkrét, határozott javaslatot tenni. A megrendelő (BKK) instrukciója szerint a BKV Zrt. 115,0 Milliárd Ft-ra készítheti el a 2013-as Üzleti Tervét, amely összeg 7,0 Milliárd Ft-tal kevesebb, mint amennyire a cég a 2012. áprilisában megkötött Közszolgáltatói Szerződés alapján számíthatna. Ha a tulajdonos nevében eljáró BKK ezt rákényszeríti a vállalatra, nem hogy béremelés nem várható, de még a biztonságos gazdálkodás is veszélybe kerülhet. Amennyiben a BKV által tervezett 122 Milliárdos költségvetés elfogadásra kerül, az is maximum 3%-os béremelést tesz lehetővé 5000 Ft-os Erzsébet utalvány, és az elmaradt jubileumi pénz kifizetése mellett. Több hozzászólás után Schumacher Ferenc úr BKSZSZ Elnök elmondta, hogy ismerve a folyamatokat erre számított. A folyamatok véleménye szerint nem jó sorrendben zajlanak. Először meg kellene állapodni a bérről, és azután tervezni az éves költségvetést, miután a bérigény világossá vált. Véleménye szerint nem elfogadható a munkáltató gyakorlata, amely alapján béremelést akkor akar adni, ha jut, ha marad valami osztható. Ez után Schumacher Elnök Úr szünetet kért. A szünetben megbeszéltük, hogy átadjuk azt a bejelentést, amit a kialakult helyzetre számítva előkészítettünk. Szünet után a két meghatározó szövetség és még egy szervezet átadta a bevezetőben említett iratot, mely a sztrájkbizottság megalakításáról szól. Ezzel gyakorlatilag a BKV közel teljes munkavállalói állománya sztrájk útjára léphet, amennyiben nem teljesülnek a követelések. A bejelentés átadása után Vadicska László KŐASZ Elnök felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy a munkavállalók nagy része már a létük határán egyensúlyoz, nincs már mit elvenni tőlük. Véleménye szerint a 2013-as bérfejlesztés alapja minimum az infláció hivatalos mértéke lehet, és csak ez fölött beszélhetünk béremelésről. A következő tárgyalás 2013-03-07. napján lesz.

Követeléseink:

A bértárgyaláshoz kapcsolódóan megfogalmaztunk egy hatpontos követelést is, amelyet Bolla Tibor Vezérigazgató Úr részére elküldtünk. Ebben követeljük többek között a reálkeresetek szinten tartását, Fővárosi szintű béren kívüli juttatást, az elmaradt törzsgárda és villamos energia megtakarítás kifizetését, a gázolaj megtakarítás kifizetésének rendszeréréről történő megállapodást, valamint a HÉV járművezetők bérének felzárkóztatását.

Agglomerációs teljesítmény kiszervezése/átadása:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt szervezett, és a BKSZSZ és tagszervezetei által támogatott tüntetésen átadott petícióra a Miniszter asszony megküldte a válaszát. Ebben kifejti, hogy esze ágában sincs a döntését megváltoztatni, véleménye szerint az törvényes és megalapozott. Leírja továbbá, hogy a folyamat során végig hajlandó az érdekképviseletekkel egyeztetni egy szerinte jobb, színvonalasabb és hatékonyabb közösségi közlekedés kialakulásáért. A további lépésekről egyeztetések folynak a szakszervezetek között, nem könnyű mert a tét nem kicsi.

BKK ellenőrzések:

Információink szerint a BKK fokozott ellenőrzéseket tart, főleg az egyajtós vonalakon. Kérünk mindenkit, hogy kerülje a konfliktust, és kiemelten ügyeljen a szabályos munkavégzésre, ne hagyjunk támadási felületet! Ha úgy érzitek, hogy az ellenőrzés nem korrekt, mindenképpen részletesen írjátok le, ha kell tanúkkal alátámasztva. A BKSZSZ által kezdeményezett egyeztetés a BKK-s ellenőrzésekkel kapcsolatban még tart, az általatok tapasztaltakat ezek során még fel tudjuk használni, nagyon fontos a visszajelzés részetekről.Üdvözlettel: BKSzSz Kommunikáció

Vissza a Főoldalra