Emlékeztető szakszervezeti megbeszélésről


Tisztelt tagság!

Időpont: 2013. december 03. kedd 13.00 óra

Helyszín: BKK 8. emeleti tárgyalóNapirendi pontok: Jegy- és bérletpénztárak nyitvatartási rendje

Munkáltató: Szakterület prezentációval bemutatta jegy- és bérletpénztárak nyitva tartásának módosításával elért eredményeket. A prezentáció ezen emlékeztető melléklete.

Szakszervezet: Ráckevei HÉV vonalon a bérletvásárlás nem megoldott, valamint Gyártelepen a jegy– és bérletpénztár nincs fűtve.

Munkáltató: Ennek megoldására lépéseket tesz a szakterület.

Szakszervezet: Ráckevei HÉV vonalon elégedetlen utasok levelet írtak a BKK-hoz, amire még nem kaptak választ. A levélben sérelmezik, hogy nincs lehetőség bérletvásárlásra a Ráckevei vonalon. Szükségesnek látják a pénztári nyitva tartás felülvizsgálatát, akár még részidőben is, mert erre az igény megvan.

Munkáltató: Ezek a pénztárak nagyon kevés bevételt hoznak, de lehetőség van a váltott napi nyitva tartás eltolására.

Szakszervezet: Ráckevei HÉV vonalon lakó munkatárs elvállalná a jegy-m és bérletpénztárban két részben való nyitva tartást, ott ahol leginkább szükséges. Ha nincs elég ember, akkor az átmeneti időre, míg nem történik meg a jegyautomaták telepítése, javasolják, hogy addig a BKV-val kössön szerződést a BKK, hogy a forgalmista árulhasson bérletet.

Munkáltató: Ezeket az intézkedéseket a gazdaságossági tényezők figyelembe vételével kellett bevezetni. Szem előtt tartva a jegyhez jutási lehetőséget, -szűkített időtartamban- nyitva vannak a jegypénztárak ezen a vonalon. A megoldást a jegyautomaták üzembe helyezésével kívánják megoldani, ami a 2014 év első negyedévében megvalósul.

Szakszervezet: Jegy- és bérletpénztárosok műszakbeosztását rendbe kell tenni. A jelentős fluktuációt a jegypénztárakban lévő körülmények javításával lehet csökkenteni.

Munkáltató: Ezzel a problémával a szakterület is szembesült, ahogy a szolgáltatás minőségét emelik az utazóközönség irányába, úgy az nehezíti a pénztárosok feladatát, amit a szakterület igyekszik elfogathatóvá tenni a költöztetések csökkentésével, és új munkavállalók felvételével. Több szempontnak kell megfelelni ezen a területen; van utas szempont, munkavállalói szempont, társasági szempont. Ennek a három szempontnak összhangját kívánja megteremteni a szakterület. Szakterület folyamatosan kezeli a fluktuációt.

Szakszervezet: Véleményük szerint nem lehet csak a Jegy- és bérletpénztárak hosszabb nyitva tartásának tulajdonítani a magasabb bevételt, valószínűleg az ellenőrzés szigorítása is hozta ezt az eredményt. Hiányolják annak a kimutatását, hogy a meghosszabbított nyitva tartás idején milyen tranzakciók történnek.

Munkáltató: Zömével jegy vásárlása történik ebben az időszakban. Azt látják a bevételek alapján, hogy a pénztárak nyitva tartása kifizetődő. A szakterület elfogadja azt az álláspontot, hogy nem egyedül a jegy-és bérletpénztárak nyitva tartása hozza a többletbevételt.

Szakszervezet: Véleményük szerint egységes rendszert kell bevezetni a jegy- és bérletpénztárak működésében, hogy az adott pénztáraknak azonos időben legyen a nyitva tartása. ű Így az utazóközönség tisztában lesz a nyitva tartás rendjével, hogy milyen idő intervallumban vásárolhat jegyet pénztárainkban. A frekventált helyen lévő pénztárak hosszabb nyitva tartását meg lehetne tartani.

Munkáltató: Az elemzés azt mutatja, hogy a bevezetett intézkedések meghozták az elvárt eredményt.

Szakszervezet: Véleményük szerint humán erőforrás oldalról is meg kell vizsgálni a pénztárak nyitvatartási rendjét.

Munkáltató: Az ilyen irányú elvárásokat is figyelembe veszik.

Szakszervezet: Azt javasolják, hogy a gyakornokokat betanító pénztárosok kapjanak valamilyen díjazást.

Munkáltató: A javaslatot megfontolja.

Tárgyalás- sorozat zajlott ma a BKV, mint Munkáltató és a Szakszervezetek között. Az egyeztetések tárgya többek között a KSZ némely pontjának módosítása volt, amit a Szakszervezetek elfogadtak és aláírtak, amiről bővebb tájékoztatást a későbbiek folyamán nyújtunk.

A 2014 évi Jubileumi szabályzatot viszont nem fogadták el az Érdekvédők, ezért mindkét fél további egyeztetések lefolytatását tartotta szükségesnek.

A Gazdasági Igazgató a KSZ 9. pontjának egyeztetésén nem jelent meg, így a bérmaradványról tájékoztatást nem adott, adatokat nem szolgáltatott. Ezzel a cselekedetével, a KSZ 8. pontját megszegte, ezért a Szakszervezetek egy több pontból álló követelést fogalmaztak meg és juttattak el a Vezérigazgató felé, ami a következőket tartalmazta:

  • - A Gazdasági Vezérigazgató tárgyaljon a Szakszervezetekkel!
  • - A Munkáltató nyújtson kimutatást a 2013. év bérköltségéről!
  • - A Munkáltató adjon tájékoztatást a központi keret igazgatósági bérköltségéről (gumikerekes és vaskerekes ágazat)!

Bővebb felvilágosításért, vagy másra irányuló kérdéseitekkel forduljatok képviselőitekhez!FHSz kommunikáció

Vissza a Főoldalra