Tájékoztató a BKV bértárgyalásáról


Tisztelt tagság!

2013.01.22. napján plenáris ülés keretében bértárgyalást folytattunk a munkáltatóval. A tárgyalást munkáltatói oldalról Bátora úr, a vezérigazgató gazdasági helyettese vezette. Beszámolt arról, hogy a BKV Zrt. 2013.-évi gazdasági sarokszámai még tervezés alatt vannak, a tavalyi év pénzügyi zárása hamarosan befejeződik. Beárnyékolja a munkát, hogy a megrendelő jelezése szerint a teljes finanszírozásból közel 20 Mrd. Ft. hiányzik. A szakszervezeti oldal kifejtette, hogy a közszolgáltatási szerződés szerint járó keretszámokkal számolunk, és azt gondoljuk, hogy ezekhez képest elkezdhetjük a tárgyalást egy megfelelő nagyságú béremelésről.

Az elmúlt években nem volt a vállalatunknál számottevő béremelés, viszont több fronton veszteségeket szenvedtek a munkavállalók.

Bátora úr véleménye szerint ha a szakszervezetek túlzott bérigénnyel lépnek fel, az hátrányt jelent a piacon a Zrt.-nek, hiszen más munkáltatók egy-egy pályázatnál alacsonyabb összegért tudják vállalni ugyanazt a munkát, az alacsonyabb bérköltségek miatt. Vezérigazgató helyettes úr kitért arra is, hogy egy esetleges béren kívüli juttatási rendszerre külön keret véleménye szerint nem képezhető, csak a jelenlegi juttatások átcsoportosítása valósítható meg.

Véleményünk szerint elfogadhatatlan az, hogy a fővárosi cégek közül, csak a BKV Zrt.-nél nincs caffatéria rendszer. Elmondtuk, hogy amíg a járművezetők bértömegét terhelik olyan munkavállalók bérei is, akik valójában nem járművezetők, hanem irányítók, addig nem is lesz versenyképes a járművezetőink bére. Azon szándékunkat nem befolyásolhatja semmilyen külső tényező, mely szerint tisztességes béralkut akarunk kötni, záros határidőn belül. Jeleztük a munkáltatónak, hogy a következő tárgyaláson már számokról szeretnénk egyeztetni, és az elmaradt jubileumi jutalom kifizetésének időpontjáról a lehető legrövidebb időn belül egyezségre kívánunk jutni.

A tárgyalások jövő héten folytatódnak, az ott elhangzottakról ismételten tájékoztatást adunk.

Üdvözlettel: BKSzSz Kommunikáció

Vissza a Főoldalra