Hírek bővebben - Választmányi ülés 2012. február


kedves Tagjaink!

Február 6-án választmányi ülés volt. Ezúton szeretnélek tájékoztatni Benneteket az ott történtekről.

  • Szakszervezetünk jövője a megváltozott törvénynek, és az új kihívások figyelembevételével:
    Mindenki tudja, hogy az év közepétől új MT lép életbe, amely nehezebb helyzetbe hozza a szakszervezeteket. Bevételeink nagy része megszűnik. Csak a tagdíjból származó bevételeinkre számíthatunk. A jogok tekintetében is változások lesznek, főképp a nagyobb szervezetek fognak érvényesülni. A kérdés, ami foglalkoztat minket, és tagjaink egy részét is: hogyan tovább? Mit tegyünk, hogyan működjünk? Ennek a témának a megbeszélése volt a napirendünk egyik legfontosabb pontja. Arra a határozatra jutottunk, hogy a Független Hév Szakszervezet képes megfelelni a kihívásoknak, hisz a működési rendszerünk nem változik számottevően. Vezetőink eddig sem akartak megélni a szakszervezetből. Eddig is a munkaidő kedvezményünk felét használtuk csak fel szakszervezeti munkára, és ez így lesz a jövőben is. Az elvünk az marad, ami eddig is volt: csak az dolgozzon vezetőként, aki hajlandó időt és energiát áldozni a közösségért, és nem kivenni akar a szakszervezetből. Megvitattuk annak a lehetőségét is, hogy egyesüljünk más szervezetekkel. Voltak ilyen jellegű kezdeményezések és megkeresések tagjaink részéről. Viszont a többség, akikkel a témában értekeztünk azt az elvet vallja, hogy igen is folytassuk a megkezdett munkát, és ne adjuk fel a függetlenségünket. A választmány döntése egyöntetüen az lett, hogy a Független Hév Szakszervezet marad az a szervezet, ami megalakult és nem egyesülünk senkivel sem.

  • Pénzügyek.
    Az előző napirendi ponthoz szervesen kapcsolódik, hogy hogyan, miként tudunk pénzügyileg talpon maradni. Részletesen ismertettem a bevételeinket és a kiadásainkat, amelyből kiderült, hogy a havi bevételünk az új MT alatt 400Ft/fő/hó tagdíjjal számolva kb. 90.000Ft/hó lesz (eddig kb 300.000Ft/hó volt). Ismertettem, hogy havi szinten a banki, a működési, és az egyéb tagdíjszerű költségeink kb 50.000 Ft-ot tesznek ki. A fennmaradó összeg (kb. havi 40.000 Ft) költhető el közösségi dolgokra, sportra, ajándékokra. Látható, hogy döntést kell hozni abban a kérdésben, hogy mire költsünk a jövőben. Látható az is, hogy a lehetőségeink korlátozottak, és a rendezvények jó része a továbbiakban csak önköltséggel működtethetőek. Ezek komoly döntések, ezért meg fogunk kérdezni benneteket, hogy mi a véleményetek, és mit javasoltok. (Tájékoztatásul: Nőnap kb 100.000 Ft, Mikulás csomagok kb:100.000 Ft, Sport 100.000 Ft, év végi buli kb:100.000 Ft) Kérdőívet fogunk készíteni, amit minden tagunk meg fog kapni. Összegezzük az elképzeléseiteket és az elvárásaitokat, és az alapján fogunk a jövőben költekezni. A tavalyi évi gazdasági beszámoló készítése folyamatban van, hamarosan mindenki számára hozzáférhetővé válik.

  • Szövetségi rendszereink:
    Jelenleg szervezetünk 3 szövetség tagja:
    BKV szinten:
    • KÖSSZ: elnöke Gelencsér László (régebbi nevén BKV Liga Munkástanács Szövetség)
    • KEKSZ: elnöke Schumacher Ferenc
    Országos szinten: Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga), elnöke Gaskó István
    Átbeszéltük, hogy szükségünk van-e a szövetségek megtartására, és abban maradtunk, hogy igen. Keksz és Kössz vonatkozásában egyhangú volt az álláspont, viszont a LIGA tagságunk megtartásában nem volt egyetértés. A hosszú vita eredménye az lett, hogy maradunk a LIGA tagszervezete, mert szükség van egy védőernyőre, és országos képviseletre.

  • Ksz-bértárgyalás, fejlemények, összefoglaló:
    Ebben a témában Gelencsér László elnök úr tájékoztatott bennünket az aktuális helyzetről. Gyakorlatilag folyamatosan tájékoztatlak benneteket a témákkal kapcsolatosan, ezért most itt nem kívánok részletekben elmerülni. A tárgyalások folyamatban vannak minden fronton. A Jegyzőkönyveket küldöm Nektek amint megkapom, így tájékozódhattok a tárgyalásokon történtekről.

  • Szakmai észrevételek, témák, teendők, feladatok, ügyek:
    Átbeszéltük a hozzánk beérkezett panaszokat, a feladatainkat, és kijelöltük ki az aki foglalkozik az adott témával.
    • Vezetőállás fűtés: felelőse Illés Csaba és Szabó Csaba
    • Beosztások egyenlőtlenségeinek kivizsgálása járművezetők vonatkozásában: Szabó Csaba, Mihály Krisztián
    • Pénztárosok gondjai, problémái, kilépések: Szerdi Szabina
    • Jegyvizsgálói gondok: (800 Ft kérdése) Tomsics Tekla, Vadász Zoltán
    • Korkedvezményes nyugdíj folyamatban lévő per: Mihály Krisztián
    • KEKSZ ügyek: Illés Csaba
    • Adminisztrációs feladatok: Mihály Krisztián
    • KSZ tárgyalásokon való részvétel: Illés Csaba, Tomsics Tekla, Mihály Krisztián

  • Küldöttgyűlés:
    Felvetődött a küldöttgyűlés szükségessége, ezért határozatot hoztunk, hogy 2012 május hónapban küldöttgyűlés lesz! A március 05-i választmányi ülésen beszéljük át a részleteket, és készülünk fel rá.



Üdvözlettel: Mihály Krisztián, elnök

Vissza a Főoldalra